Przepisy
W tym dziale znajdą Państwo oryginalne przepisy na różne potrawy,
w których można wykorzystać nasze produkty
Muffiny z konfiturą pomarańczową i czekoladą
Pieczona biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli i piwem
Dressing do sałaty z musztardą figową
Marynata do mięsa z musztardą z whisky i zielonym pieprzem
Sekret warzywnej sałatki
Bułeczki z czekoladą i konfiturami
Domowa pizza
Francuska tarta z cebulą
Dressing musztardowy do sałaty

Opis
Tajemnicą dobrego sosu do sałaty jest proporcja oliwy do octu 3:1, a także dobre wymieszanie aż do uzyskania gładkiej, gęstej emulsji. Nejlepiej robić sos w słoiku z zakrętką, który po wlaniu składników zakręcamy i energicznie nim potrząsamy. Sos można też wymieszać w energicznie małą trzepaczką.
Jako dodatek proponuję wypróbować nasze musztardy smakowe. Z musztardą z suszonymi pomidorami uzyskamy lekko kwaskowy dressing z drobinkami suszonych pomidorów, z miodową – sos lekko słodkawy, ciemny – świetnie komponuje się z czosnkiem. Po dodaniu musztardy z chili i imbirem powstanie ostry aromatyczny dressing świetny także do surowych warzyw. Wszystkie składniki wymieszać energicznie, polewać sałatę tuż przed podaniem. Sałatę można ew. posypać pokrojonymi suszonymi pomidorami z oliwy i wiórkami parmezanu.
Składniki
3 części dobrej oliwy (np. 100 ml), 1 część octu – winnego, balsamicznego (np. 30 ml), 1 łyżeczka brązowego cukru lub łyżka ulubionego miodu (warto poeksperymentować np. z miodem gryczanym czy kasztanowym), 1 łyżeczka musztardy z suszonymi pomidorami/z chili i imbirem/ miodowej, rozgnieciony ząbek czosnku (opcjonalnie) sól i prieprz do smaku.